Blog

20 dec

Király Katalin designerrel beszélgettem

Kiknek szólnak a ruháid és milyen alkalmakra készíted őket?

Elsősorban olyan nőknek szólnak, akik nyitottak a kultúrára, a kortárs művészetekre, akik tudják értékelni az egyedi készítésű alkotásokat. Többek között a designer ruhadarabokat is. Elsődlegesen alkalmi ruhákat készítek, de a törekvésem az, hogy minden kollekcióban legyenek olyan fazonok is, amiket a hétköznapokban, a munka során viselni lehet.

Miről ismerhetjük fel az általad tervezett ruhákat? Hogyan jellemeznéd a stílusodat?

Összességében nőies, romantikus ruhákról van szó, főként pasztellszíneket használtam eddig, viszont engem is megragadnak újdonságok, ezért pár vagányabb, élénkebb színű darab is bekerült már a kollekciókba. A klasszikus vonalakba igyekszem valamilyen modernebb csavart is belevinni, például aszimmetrikus szabásvonalakat, egy-egy érdekesebb ujj-kialakítást, kézi díszítéseket, vagy akár saját kezűleg készített pliszírozott vagy gyöngyözött részleteket.

Mi az üzenete a ruháidnak?

Szerintem, ahány ember annyi féleképp tud értelmezni egy ruhadarabot. Ugyanúgy, mintha egy bármilyen más technikával készült műalkotásról lenne szó. Szerintem a nem tömeggyártott, egyedi designer darabok is műalkotások. Azzal a különbséggel, hogy nem agyagból, fémből, fából satöbbi készülnek, hanem textilekből. Sosem volt célom, hogy üzenjek a ruháimmal, de ha megkellene fogalmaznom, akkor talán az lenne, hogy kezdjük el értékelni ezeket a tárgyakat, azáltal egymás munkáját és nem utolsó soron egymást.

Van kedvenc anyagod? Ha igen, miért?

Egyre szélesebb skálán válogatok textileket, nyitott vagyok az újdonságokra Hihetetlen, hogy mennyi új anyagot tudnak előállítani különböző természetes forrásból, mint például, bambuszból, fából és egyéb növényekből. Az újrahasznosított textilek skálája is bővül. Használtam már munkáim során környezetbarát módon festett, komposztálható tencel anyagot is. Úgy gondolom, hogy a jövőben ez az irány az egyik fő csapásvonala lehet a márkámnak is.

Vannak-e visszatérő stílusjegyeid?

Vannak olyan stílus elemek, amikhez többször visszanyúlok, alakítok és próbálom, minél szélesebb módon felhasználni. Ilyen például a pliszírozás. Szerintem nagyon elegánssá tud tenni egy ruhadarabot. Ezen kívül az aszimmetria is nagyon izgalmas, sok ruhadarabot úgy szerkesztek meg, hogy valamely részén aszimmetrikussá alakítom a varrásvonalakat, úgynevezett „ruha alkatrészeket”.

Mi inspirál?

Legfőbb inspirációs forrásom a természet, annak színei és formái. Ezenkívül van, amikor egy textil ragadja meg a fantáziámat, akár a színe vagy a mintájának a szövése. Sokszor annak mentén kezdem el kialakítani a kollekció fazonjait. A zene, az évszakok, az életesemények is inspirálóak számomra. Szerintem mindennek a szépsége a részletekben rejlik, ha azokat észrevesszük, akkor nem lesz hiány ötletekből.

A bemutatott ruha tervezése során milyen tényezőket vettél figyelembe? Milyen anyagokat használtál és miért?

Sokat jelentett a személyes találkozás. Az, hogy részletesen vázoltad a projektet, a célt, a hangulatot, amit meg akartál teremteni a fotózás során. Ennek köszönhetően magam elé tudtam vizualizálni az összképet, a hangulatot és persze a ruha fazonját, anyagát és tulajdonságát. Minden apró részlet adott egy plusz „inspirációmorzsát”. Az idő rövidsége egy picit szorító tényező volt, figyelembe kellett vennem, hogy egy-egy fazon mennyi idő alatt tud megvalósulni, de úgy gondolom, hogy végül minden összeállt. Anyagok terén chiffont és organzát használtam, amik finoman kiemelték a táncos vonalait és szépen tudták követni a mozgását.

21 okt

Safranka-peti zsófia táncművésszel beszélgettem

Lágyan hullámzó mozgás? Szálló vörös haj? Igen! Ő Safranka-Peti Zsófia táncművész a budapesti Kézér Ballée tánciskola oktatója és a VOLVO XC 40 Projektem ékköve. Felfoghatatlan dinamikájával és bájával még a több ezeréves kőzeteket is életre keltette. Társaságában szinte repült az idő a celldömölki naplementében.

Mit jelent számodra a Tánc?

Nehéz kérdés. Nálam ez időszakos. Nem tudom biztosan megfogalmazni, hogy milyen szerepe van az életemben. Mindig itt van nekem, bármilyen kedvem is legyen. Akkor is megvár, ha legszívesebben csak ülnék és ”néznék ki a fejemből.”
Elképzelhetetlennek tartom azt a létet, amiben nem mozoghat a testem. Egy végtelen lehetőségnek látom. Menedék és egyben boldogság forrás számomra, ami kifogyhatatlan és egyedi.

Mi a célod a tánccal? Mit szeretnél vele kifejezni? 

Hatás elérése. Hogy a nézőben a látottak után valami elinduljon. Egy gondolat, érzés, bármi…
Legyen az pozitív vagy negatív. (Csak közömbös ne!)
Szeretem, ha valami természetes és őszinte, olyan amit elhiszek. Amikor nem csak a formát, mozdulatot látom, hanem a mögötte lévő tartalmat is.

Mi ad motivációt? 

Elképesztő táncosokat látok nap, mint nap. Szerencsésnek tartom magam, hogy több inspiráló és remek embert ismerek, csodálok a szakmából. (Amit valószínűleg Ők nem is sejtenek). Rendkívül motiválóak, egyszer én is szeretném azt tudni, amit ők. Törekszem arra, hogy mindig újat tanuljak, hogy fejlődjek. Szabadúszóként, úgy gondolom létfontosságú a megújulás, a saját határaim átlépése, valamint a folyamatos fejlődés szakmaileg és emberként egyaránt. Mindemellett nagyon szeretek tanulni, főleg olyat, amiben hatalmas kihívást érzek. Amikor az agy és a test egyszerre, azonos energiaszinten pezseg. Aminek a végén boldogan halsz bele a munkába, mert tudod, hogy ez megérte/most mindened élt.

Hogyan építed fel az óráidat és kiknek szól? 

Több korosztálynak tartok órákat a Kézér Ballée stúdióban és a Magyar Táncművészeti Egyetemen egyaránt. A tréningjeim során főként kortárs, modern tánc technikákat vegyítek különböző erősítő, nyújtó gyakorlatokkal, melyeket a Berczik módszer és a progressing ballet metódus alapján használok. Fő célom, hogy a testet a lehető legtöbb irányból fejlesszük, az izmok, szalagok is több irányból kapjanak impulzust, így a testérzet is szenzitívebbé válik.

Mit szeretsz az oktatásban?

Ha valaki a szakmában szeretne elhelyezkedni, akkor a kíváncsiság és a szorgalom elengedhetetlen. Ne azért csinálja az ember, mert valaki azt mondta neki. Legyél Te az első! Magad miatt csináld, hogy jobb legyél és fejlődj.
Szeretném ezt átadni az általam tanított gyerekeknek, táncosoknak. Jó látni, amikor egy adott instrukció után összejön egy lépés/ mozdulat. Amikor megérzik, hogy mire képesek és hogyan, azután pedig alkalmazzák minden nap és jöhet a következő megtanulható/elsajátítandó mozdulat. Vagy, amikor a technika mellett látom, hogy megszületik a tartalom, hogy elkezd élni a koreográfia és teljes egészében magával ragad majd megszületik valami olyan, amiért én ezt szenvedéllyel csinálom.

14 okt

A Konkrét stúdió szakembereivel beszélgettem

A Konkrét stúdió falai között a VOLVO XC40 Plug-In Hybrid reklámfotózásán ötleteltünk. Az iroda Budapest szívében a várnegyed közelségében található, ahová romantikus kis utcákon át vezet az út. A Stúdióba lépve egy innovatív közösség(i) tér fogad, ahol érezhető az összetartás és a szakértelem. Nyitottan és érdeklődve fogadják az új akár (extrém) ötleteket is, ennek köszönhetően társaságukban szabadon szárnyalhat a fantázia. Ötleteikkel és konstruktív hozzáállásukkal végig kísérve biztosították a célom elérését. A határozott és egyben nyugodt hangulat mellett bepillantást nyertem munkáik egyediségébe, minőségébe és sokszínűségébe. Professzionális ügyfélkezelésük és egyedi látásmódjuknak köszönhetően, bátran állíthatom, hogy lenyűgözőek!

A velük való együttműködés kapcsán egy dolog biztos: feledhetetlen élmény marad!

A koncepciómmal legjobban harmonizáló épület kiválasztásában meghatározó szerepet töltött be a Konkrét Stúdió innovatív tervezőcsapata, akiknek ezúton is hálás vagyok. A fotózás helyszínét biztosító Vulkánparkot a Földes és Társai Építésziroda keretei között Földes László és Balogh Csaba együtt tervezte, de az ott boncolgatott gondolatok máig hatnak – immár a Konkrét Stúdióban zajló – önálló tevékenységükre is.

A táji adottságok milyen mértékben és hogyan befolyásolták a tervezés folyamatát?

Egy tanúhegy mellett mindig nagyon erősek a táji adottságok, izgalmas a sík tájból kiemelkedő masszív bazalt tömb, a hegy aurája dominánsan meghatározza a környezetét. Kezdettől fogva egyértelmű volt számunkra, hogy az épületünk ebben a tájban – a hegytől megfelelő távolságot tartva – épített mesterséges jelként kell viselkedjen. A hegyhez képest eltörpülő, de karakterével mégis kellő erővel jelen lévő objektumot álmodtunk, amely vonzza a tekintetet és jelzi, hogy itt valami nagyon izgalmas dolog várható.

Milyen kihívásokkal kellett szembenézni az épület tervezése során?

A legnagyobb kihívást az okozta, hogy végig meg tudjuk őrizni koncepciónk tisztaságát és lényegét a rendkívül nyomott költségvetés adta lehetőségek keretein belül, és hogy mindezt sikerrel elfogadtassuk a hazai építőipar közös munkában résztvevő szereplőivel.

Milyen jelentéssel bír az anyag- és színhasználat?

A táj mellett a korábbi ipari tevékenység (bánya) nyomai is erősen jelen vannak a tanúhegyen. Az anyaghasználatot a természetes és az ipari nyersesség ötvözete generálta. A beton és a nyers vas is egyszerre nagyon ipari és természetbe illeszkedő, szépen patinásodó, izgalmasan öregedő anyagok. A színük – természetes kőszerű szürke és rozsda – is különösen szép harmóniába tud kerülni a különböző évszakok természetes színeivel, mint a tavaszi zöldek, az aratáskori aranyló szántók és az őszi-téli szürke-kopasz táj. Ugyanakkor a rozsdás acél mégis durva, erőt sugárzó és még mindig meghökkentő, zavart okozó valami, főként az őszinte keresetlen módján való megjelenésével, ahogy mi alkalmaztuk.

A Konkrét Stúdió stílusjegyei miként jellennek meg a Vulkánpark épületén?

A “stílusjegyeink” talán az őszinte, karakteres anyaghasználatban, a belső tér rendkívüli szabadságfokában, izgalmas bonyolultságában, összetettségében jelennek meg leginkább. Illetve abban, hogy mindig igyekszünk az épületeinket addig csupaszítani, amíg már nem tudunk elvenni belőlük. Egy-egy épületünk jellemzően egy gondolatra, annak kifejtésére, rétegeire és sűrítésére adott válasz. Emiatt minden épületünk és tervünk egyéni, nehéz stílusjegyeket ránk aggatni. A Vulkánpark mind közül talán a legegyedibb.

A vulkán, mint természeti jelenség, hogyan jelenik meg az épületben?

A vulkánokra, mint a felfoghatatlan természeti erők közvetítőire tekintettük, hisz a föld mélyében zajló folyamatokról többek közt a vulkánok tevékenységén keresztül kaphatunk apró-pici ízelítőt. Az épület bejárása során a látogató építészeti nyelven az univerzumot működtető erők brutalitásával és tiszta szépségével találkozik. A betonba ágyazott rozsdás vas zárványok valamiféle vulkanikus kőzetre emlékeztetnek, az épület belsejében végigtekergő járat pedig egy absztrakt vulkáni kürtő is lehet.

A Konkrét Stúdió által tervezett épületeknél milyen szerepet tölt be a környezettudatosság? Miként befolyásolja a tervezés folyamatát?

A környezettudatosság egyre fontosabb, egyre megkerülhetetlenebb. Az építés, mint emberi, társadalmi tevékenység alapvetően nem környezettudatos. Már régen a természetes szükségleteinken túl építünk. A legkisebb ökolábnyommal rendelkező épületek is óriási károkat okoznak. Amellett, hogy folyamatosan keressük és próbálgatjuk a leginkább fenntartható anyagokat és technológiákat, amelyek elérhetőek és megfizethetőek itthon, hiszünk abban is, hogy a meglévő épületállomány hasznosítása, életben tartása talán még fontosabb. Épületeink jelentős része felújítás, átépítés során jön létre, legyen az családi ház, vagy műemlékhasznosítás. Minden esetben igyekszünk meggyőzni a Megbízóinkat a meglévő értékek megtartásáról, a minél kisebb új volumen létesítéséről. Kiemelten fontosnak tartjuk a hosszú életű, tartós és jól újrahasznosítható, vagy eleve újrahasznosított anyagok használatát. Emellett igyekszünk passzív megújuló energiaforrások használatával tervezni, és nem igazán hiszünk a túlzott gépesítéssel elérhető aktív rendszerek hosszútávú fenntarthatóságában és humanitásában. Végső soron az embernek építünk, aki szeretné természetesen jól érezni magát a mesterséges környezetében amellett, hogy a természetet is kötelességünk megóvni a következő generációknak.

Miből gyűjtitek az inspirációt?

Nyitott szemmel járunk. A körülöttünk folyamatosan alakuló világból az újításokat, a közelmúlt és a régebbi korok mesterműveiből a kiforrott gondolatokat építjük be a folyamatainkba. Ezeket igyekszünk minden egyes alkalommal ütköztetni, ötvözni, összegyúrni. A folytonosságban és a folyamatos faragásban, csiszolásban hiszünk, melyet nyitott műhelymunkában csinálunk.

Miben rejlik a megjegyezhetőségetek?

Talán abban, hogy folyamatosan igyekszünk kilépni a magunk és a közönség komfortzónájából, a megszokottból, de sosem öncélúan. Mindig tudatos, átgondolt, elgondolkodtató és erős, sokszor megosztó válaszokat nyújtunk a kérdésekre.

06 okt

Az Ivanics Volvo autószalon szakembereivel beszélgettem

Elképzeltem egy koncepciót, amit az Ivanics Csoport Volvo autószalon tett felejthetetlenné. Kislánykorom óta rajongok a Volvo modellek formavilágért és eleganciájáért, melyet a maximális biztonság tesz ellenállhatatlanabbá. A Volvo Cars rendelkezik az autóipar egyik legambiciózusabb klímatervével és a menedzsment tudja, hogy a meghatározott célszámok elérése tisztán villamosítással nem reális, ezért a gyártásuk és a működésük egyéb területein is komoly átalakításokat terveznek, valamint egyre nagyobb teret nyer az újrahasznosítás is. Ezért az autó kiválasztása során, az esztétikai élményeken túl, a környezetbarát megoldások alkalmazása is meghatározó volt. Az Ivanics Volvo autószalon szakemberei részleteiben mutatták be a különböző autókat és a koncepcionális igényeimet szemelőt tartva tettek javaslatot a megfelelő modell kiválasztására. Az ötletelés során nyújtott nyitottságukat és professzionális szakértelmüket ezúton is köszönöm.

Az Ivanics Volvo autószalon számára mennyire fontos a környezettudatos autók forgalmazása?

Napjaink egyik legégetőbb problémája a levegő szennyezettsége. A vállalatok és önkormányzatok legfontosabb feladata, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátást és megtegyenek mindent a lakosság egészségének és környezetünk épségének megőrzése érdekében. A környezetbarát járműtípusok használata és azok népszerűsítése mindkét feladat megoldásában releváns előrelépést jelenthet, ezért cégünk, a kollégáink környezettudatos munkavégzésén túl, folyamatosan bővülő hibrid és elektromos autó kínálatával támogatja a városi közlekedésben elindult paradigmaváltást.

Ki(k) a Volvo XC40 Recharge célcsoportja?

Jellemzően nagyobb városokban élő, környezettudatos középkorú hölgyek és urak mutatnak nagyobb érdeklődést a Volvo plug-in hybrid autók iránt, akik aktív életmódot élnek és szeretnek utazni.

Milyen szerepet tölt be a környezettudatosság a Volvo üzlet- és gyártáspolitikájában?

A Volvo Cars rendelkezik az autóipar egyik legambiciózusabb klímatervével. A vállalat rövidtávú célja, hogy 2025-ig 40%-al csökkentse az autónkénti szén-dioxid kibocsájtást, melyet csupán kezdeti lépésnek tart a management, hiszen a legfőbb cél, hogy klímasemlegesség váljanak 2040-ig. A Volvonál tudják, hogy a meghatározott célszámok elérése tisztán villamosítással nem reális, ezért a gyártásuk és a működésük egyéb területein is komoly átalakításokat terveznek, valamint egyre nagyobb teret nyer az újrahasznosítás is.

Melyek azok a designelemek, amelyek kiemelik és egyedivé teszik a Volvo XC40  recharge plug-in hybrid-et versenytársai körében?

Fiatalos, kifejező crossover formaterve és szabadidőjárművekre jellemző arányai együtt merész, határozott autót teremtettek. Az exkluzív stíluskonfigurációk ötvözik a kiváló anyagokat és a fejlett technológiát, amelyek egyedivé teszik a Volvo XC40-et.

Milyen környezetbarát megoldásokat alkalmaztak a modellnél? Mit jelent ez a gyakorlatban?

A Volvo hibrid SUV modelljeiben a fékenergia-visszanyerést alkalmazó új megoldás akár 14 százalékkal képes csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást és a károsanyag-kibocsátást valós felhasználási körülmények között. Az XC40 Recharge környezetbarát gumiabroncsok használatán túl, a fenntartható anyagok használatával is hozzájárul a környezeti hatásai csökkentéséhez. Példának okáért a szőnyeg részben újrahasznosított műanyagból készült.

Milyen megoldások gondoskodnak az utasok kényelméről és biztonságáról?

A Volvo XC40 minden kiviteléhez alapfelszerelésként kínált City Safety folyamatosan figyel Ön helyett. Észleli az előttünk lévő járműveket, gyalogosokat, kerékpárosokat és nagytestű állatokat, és figyelmeztet, ha ütközés fenyeget. Ha a vezető nem reagál időben, a City Safety automatikus fékezéssel segít elkerülni az ütközést, vagy enyhíteni annak következményeit. Az útelhagyást gátló technológia az aszfaltúton tartja a járművet. Amennyiben a rendszer azt érzékeli, hogy a jármű a vezető szándéka ellenére elhagyni készül az utat, a kormányzásba beavatkozva, illetve szükség esetén a fékeket működtetve tereli vissza a járművet a helyes irányba. A Pilot Assist még pihentetőbbé teszi a városi vezetést. A funkció automatikusan tartja a beállított sebességet és az elöl haladó jármű mögötti követési távolságot. Emellett finom kormánymozdulatokkal segít Önnek a sávban tartani autóját. Az XC40 Recharge tágas belső terében rálelhetünk a kényelmes helyre, hiszen a beépített akkumulátorok nem vesznek el hasznos teret a csomagtérből.

Milyen prémium kiegészítők teszik felejthetetlenné az utazást?

A Volvo XC40 különleges zenei élményének része az egyedülálló, szellőztetett mélyhangszóró, amely pontos, erőteljes hangvisszaadást biztosít. Még inkább magával ragadó élményt kínál az opciós Harman Kardon Premium audiorendszer. A könnyen kezelhető központi érintőképernyőtől a nagyfelbontású műszerfali kijelzőn át a normális beszédtempót értelmezni képes hangfelismerésig minden arról szól, hogy egyszerűbbé tegye az életet. Az eltolható és billenthető panoráma napfénytetővel megszűnik a határ a természet és az utastér között, és egyszerre élvezheti a friss levegőt és a szabad ég látványát.

Miben jelent előnyt a „plug-in hybrid” technológia a benzin/dízel motoros elődjével szemben?

A hibrid motor fő előnyei közé tartozik, hogy a hagyományos benzin- vagy dízelmotoros autóknál kevesebb üzemanyagot használnak fel, ezáltal a CO2-kibocsátás is csökkentett. Valamennyi plug-in hibrid Volvo modell erőteljes, érzékeny hajtást biztosít, sima, csendes gyorsítással és mindezt környezetbarát módon teszi.

15 márc

Helló fenntarthatóság

Jenes Diána vagyok és közel nyolc éve élek a csodálatos Budapesten. Imádom a város hangulatát, a Duna hullámait, a lágy szellőt, ahogyan biciklizés közben a hajamba kap. Az épületek színeit, stílusát, a falak textúráját, az építészeti remekeket és a számtalan élményt. Viszont három negatív trendre lettem figyelmes, amivel nekünk és a jövő generációjának foglalkoznia kell!

1. Budapest levegőjének minőségi romlása. A rengeteg autó, a folyamatos forgalmi dugók és az ingyenes parkolás rányomja a bélyegét a budapesti levegő minőségére!

2. A múltunkról mesélő épületek teljes elbontása.

3. A növekvő közúti balesetek száma.

A legfrissebb projektmunkám e három probléma orvoslására ad javaslatot.

A projektről röviden

A projektem helyszínét biztosító Groupama számomra több, mint biztosító, hiszen a múlt alapjaira építkező székház tervezésében a fenntarthatóság meghatározó szerepet töltött be. A társaság a klasszikus értelembe vett biztonsági szolgáltatásain túl fontosnak tartja a tudatos közlekedés támogatását is.

A belvárosi levegő minőségének javításáról pedig a Tesla T3-as modell gondoskodott.

Aki kíváncsi az épület tervezését meghatározó tényezőkre, vagy a Groupama biztosító társadalmi felelősségvállalására, annak ajánlom a Kolba Mihállyal (Kolba és Társai Építészstúdió kft. Cégvezető), Andriasik Zsolttal (Groupama Biztosító Zrt. Ellátási és Ingatlankezelési Vezető) és Hirmann-né Czakói Andreával (Groupama Biztosító Zrt. PR Főmunkatárs) készített rövid interjúm megtekintését.

A projektem üzenete

#TisztábbLevegő #FenntarthatóÉpítészet #TársadalmiFelelősségvállalás #Biztonságtudat

Interjú – Kolba Mihály

Interjú – Andriasik Zsolt és Hirmann-né Czakói Andrea


Interjú Kolba Mihály építésszel

Miért lett ilyen a HÍD?

Itt minden apró részletnek, „alkatrésznek” az egész hídra kiterjedően jelentősége van!

Olyan mérnöki művet kellett varázsolni, amelyik túllépve egy hídszerkezet mérnöki korrektségén és kézzelfogható szépségén, a két épületünk közötti ÉKSZERRÉ, egy HÁZRA jellemző kisugárzásúvá válik.

*(HÍDRA mondjuk azt, hogy Építmény vagy Mérnöki Létesítmény, viszont EGY HÁZRA nem szoktuk használni ezeket a szavakat, a legrosszabb esetben azt mondjuk rá, hogy Épület…)

Belülről érdekes látványok – távlatok nyílnak:

„B” épület irányából a térbeli perspektívára ráerősít a csökkenő méretek álperspektívája. Emiatt hosszabbnak látszik a híd, a másik irányból pedig a valóságos perspektívát „növelik” a folyamatosan szélesedő méretek. A híd az „A” épület felől rövidebbnek tűnik. Ezek az érdekes „álperspektivikus torzulások” izgalmassá teszik a belső teret amellett, hogy fizikailag is hat ránk az emelkedő-lejtő padlószint.

Milyen szerepet töltött be és mennyire volt meghatározó az ökológiai lábnyom mérete a tervezés kapcsán?

Építészeti és kultúrtörténeti szempontból nagyon szerencsések vagyunk amiatt, hogy az ingatlan tulajdonosa megtartotta az „A” és „B” épületet.

Környezetünk védelme a gyermekeink unokáink jövője miatti aggódás pedig parancsolóan követeli tőlünk, hogy nem feltétlenül kell minden meglévő épületet lebontani és újat építeni helyette!

Napjainkban napirendre került, hogy lehetőség szerint ne bontsuk el a régi, használható épületeket, hisz ezeknek a házaknak a mai kor igényeinek megfelelő felújításával – átalakításával – újjáépítésével hatalmas anyagi és fizikai erőforrásokat takarítunk meg, és megvédjük Földünket a környezeti katasztrófától.

Az épületek stílusa, tervezése és kivitelezése milyen üzenetet hordoz?

A legnagyobb próbatételt az jelentette számunkra, hogyan tudunk a csodálatosan bátor 1960 -as évekből ránk maradt építészeti ikonok architektúráját megőrizve egy mai építészeti együttest varázsolni.

„A” és „B” épület az akkori kor brutális modernista stílusában épültek.

Nagyon fontos, hogy az elkészült GROUPAMA Székházzal további legalább 50 évre megőriztük – tovább vittük a múlt század 60-as éveinek egyedülálló architektúrájának a hangulatát – lenyomatát reményeink szerint sikeresen ötvözve mai építészeti elemekkel.

Mindkét ház a Városliget és Hungária körút meghatározó látványeleme.

„A” épület elképesztően „egyszerű” monumentális óriási téglahasáb tömege mai szemmel talán „unalmas és sematikus”, az 1960-as évek modern építészetének határtalan lelkesedését méltán tükrözi, szinte az ikonja az akkori időknek.

„B” épület is az 1960-as években épült. Az épület finom aszimmetrikus felfele törő toronyház tömbje, mai szemmel nézve már „elfogadhatóbb”.

Az egyszerű téglatest formájú negyven méternél is magasabb szerkezet kimagaslik a környezetéből.

E hatalmas tömegű épületnek az Erzsébet királyné útja fölé emelkedő, égnek törő kőburkolatú impozáns bütü fala olyan hatással volt ránk tervezőkre, mintha a „2001 Űrodüsszeia” filmben főszerepet játszó „monolit” tömb jelent volna meg a helyszínen.

A háznak az arányait nagyon jónak tarjuk, méltóságteljes, mégis egyszerű kialakítását a tervezés során mindvégig próbáltuk tiszteletben tartani.

Mindkét épület eredeti tervezője Lehoczky Pál volt, akivel folyamatosan egyeztettünk a munka közben. Lehoczky Pál elfogadta az épületegyüttessel kapcsolatos terveinket, gondolatainkat.

Az épületegyüttes környezete milyen módon és mértékben befolyásolta a tervezést? 

A Hungária körútra néző tervezett felső nagy előtető a meglévő-megmaradó tető felépítményből nyúlik ki. Ha az eredeti metszetet megvizsgáljuk, szinte adott volt a helye a tervezett előtetőnek, szerkezetileg és az átépítés szempontjából a méretekhez képest minimális a változás.

A főhomlokzat és a teljes Hungária körút felöli kompozíció viszont ezzel a kicsi átépítéssel is lényegesen változik, és reprezentatívvá teszi az új irodaházat!

A Hungária körúti homlokzat közepén tervezett függőleges bordák a középen található főbejárat és a felső nagy előtető – „kalap” vizuális összekötő elemei tagolják a hosszú monoton körúti homlokzati síkot és a hatalmas tégla formájú tömb architektúráját. Az eredeti brutális kialakítást módosító architektúra kijelöli az út melletti fák között, illetve a hatalmas homlokzatban elvesző főbejáratot, este kivilágítva tovább növeli az irodaház városképi jelentőségét.

Mit tanácsolsz a jövő generációjának?

A legjobban úgy szolgáltuk a fenntarthatóságot, a fenntartható fejlődést, gyerekeink és unokáink jövőjét, hogy nem bontottuk el a két hatalmas 1960 -as években épült házat, hanem megtartva a teljesen lecsupaszított szerkezetét – „csontvázát”, újra felöltöztettük, újjávarázsoltuk a mai kor igényeinek-világának megfelelően. Talán a kész mű megmutatja azt, hogy lehetséges teljeskörű bontás helyett, a meglévő tovább élésével – megtartásával egy új Mai minőséget, ma is jól használható, napjainkat is tükröző épületegyüttest teremteni.

Bővebben: Kolba és Társai Építészstúdió Kft.


Interjú Andriasik Zsolttal és Hirmann-né Czakói Andreával

Milyen közlekedésbiztonságot támogató kampányokban és programokban vesztek részt?

A Hungaroring területén működő Groupama Tanpálya névadó támogatásával 2011 óta segítjük a biztonságos közlekedés megvalósítását. Sokan vélik úgy, hogy egy vezetéstechnikai kurzus elvégzését kötelezővé kellene tenni minden autóvezető számára, hiszen ez nagymértékben csökkentené a közúti balesetek számát, a mérhető anyagi kár nagyságát. A Groupama Biztosító ezért egy-egy meghatározott kör számára minden évben felajánl ingyenes vezetéstechnikai tréningeket is.

Milyen fontos lépéseket tesztek a biztonságosabb/elővigyázatosabb közlekedés érdekében?

A fent említett Groupama Tanpályán rendszeresen felhívjuk a figyelmet egy-egy fontos közlekedésbiztonsági helyzetre is. Ilyen kampányunk volt például, amikor a defenzív vezetés előnyeit mutattuk be. Fontos, hogy a közlekedésre egy nagy csapatjátékként tekintsünk, amelyben valamennyi résztvevő – gépjárművezető, gyalogos, biciklis – együttműködése alapvető fontosságú!

Mire hívnátok fel a jövő generációjának a figyelmét? És milyen eszközökkel teszitek?

Sokan szeretnek száguldozni, és ennek következtében a legtöbb baleset a sebesség helytelen megválasztása miatt következik be. A fiatalokra talán még jobban igaz ez a megállapítás, ezért rájuk kiemelt figyelmet szentelünk. Tavaly például ezért is ajánlottunk fel a friss jogosítvánnyal rendelkező 20 év alatti fiatalok számára ingyenes vezetéstechnikai tréningeket a Groupama Tanpályán.

Bővebben: Groupama Biztosító Zrt.

16 szept

Infiniti qx50

A kifinomultak figyelmébe ajánlom az Infiniti QX50 projektem.
Az gyöngyház fehér fényezésű terepjáró modellt egy kis jógával fűszerezve szeretném a nem megszokott módon bemutatni.
A képeken látható QX50 modell jellegzetes formavilága és páratlan megjelenése volt az, ami kívülről megfogott.
Stílusjegyei, belső és külső kialakítása egyaránt egyéniséggé formálják.
Az “Infiniti érzés” megadta számomra azt a merészséget, hogy urbánus környezetben könnyed, de mégis stabil jóga pózokkal fejezzem ki azt a felszabadultságot, amit a vezetőjének képes nyújtani.
Az autóban ülve megtapasztaltam a kényelemnek azt a fokát, aminek köszönhetően meg sem állnék a legközelebb eső dombságig.
Kedvenc részletem a hullámzó vonalvezetésű hűtőrács, amiről azonnal dombokra és hegyekre asszociálok.

 background image