Király Katalin designerrel beszélgettem

dianaj / Diana Jenes / / 0 Comments / 1 like

Kiknek szólnak a ruháid és milyen alkalmakra készíted őket?

Elsősorban olyan nőknek szólnak, akik nyitottak a kultúrára, a kortárs művészetekre, akik tudják értékelni az egyedi készítésű alkotásokat. Többek között a designer ruhadarabokat is. Elsődlegesen alkalmi ruhákat készítek, de a törekvésem az, hogy minden kollekcióban legyenek olyan fazonok is, amiket a hétköznapokban, a munka során viselni lehet.

Miről ismerhetjük fel az általad tervezett ruhákat? Hogyan jellemeznéd a stílusodat?

Összességében nőies, romantikus ruhákról van szó, főként pasztellszíneket használtam eddig, viszont engem is megragadnak újdonságok, ezért pár vagányabb, élénkebb színű darab is bekerült már a kollekciókba. A klasszikus vonalakba igyekszem valamilyen modernebb csavart is belevinni, például aszimmetrikus szabásvonalakat, egy-egy érdekesebb ujj-kialakítást, kézi díszítéseket, vagy akár saját kezűleg készített pliszírozott vagy gyöngyözött részleteket.

Mi az üzenete a ruháidnak?

Szerintem, ahány ember annyi féleképp tud értelmezni egy ruhadarabot. Ugyanúgy, mintha egy bármilyen más technikával készült műalkotásról lenne szó. Szerintem a nem tömeggyártott, egyedi designer darabok is műalkotások. Azzal a különbséggel, hogy nem agyagból, fémből, fából satöbbi készülnek, hanem textilekből. Sosem volt célom, hogy üzenjek a ruháimmal, de ha megkellene fogalmaznom, akkor talán az lenne, hogy kezdjük el értékelni ezeket a tárgyakat, azáltal egymás munkáját és nem utolsó soron egymást.

Van kedvenc anyagod? Ha igen, miért?

Egyre szélesebb skálán válogatok textileket, nyitott vagyok az újdonságokra Hihetetlen, hogy mennyi új anyagot tudnak előállítani különböző természetes forrásból, mint például, bambuszból, fából és egyéb növényekből. Az újrahasznosított textilek skálája is bővül. Használtam már munkáim során környezetbarát módon festett, komposztálható tencel anyagot is. Úgy gondolom, hogy a jövőben ez az irány az egyik fő csapásvonala lehet a márkámnak is.

Vannak-e visszatérő stílusjegyeid?

Vannak olyan stílus elemek, amikhez többször visszanyúlok, alakítok és próbálom, minél szélesebb módon felhasználni. Ilyen például a pliszírozás. Szerintem nagyon elegánssá tud tenni egy ruhadarabot. Ezen kívül az aszimmetria is nagyon izgalmas, sok ruhadarabot úgy szerkesztek meg, hogy valamely részén aszimmetrikussá alakítom a varrásvonalakat, úgynevezett „ruha alkatrészeket”.

Mi inspirál?

Legfőbb inspirációs forrásom a természet, annak színei és formái. Ezenkívül van, amikor egy textil ragadja meg a fantáziámat, akár a színe vagy a mintájának a szövése. Sokszor annak mentén kezdem el kialakítani a kollekció fazonjait. A zene, az évszakok, az életesemények is inspirálóak számomra. Szerintem mindennek a szépsége a részletekben rejlik, ha azokat észrevesszük, akkor nem lesz hiány ötletekből.

A bemutatott ruha tervezése során milyen tényezőket vettél figyelembe? Milyen anyagokat használtál és miért?

Sokat jelentett a személyes találkozás. Az, hogy részletesen vázoltad a projektet, a célt, a hangulatot, amit meg akartál teremteni a fotózás során. Ennek köszönhetően magam elé tudtam vizualizálni az összképet, a hangulatot és persze a ruha fazonját, anyagát és tulajdonságát. Minden apró részlet adott egy plusz „inspirációmorzsát”. Az idő rövidsége egy picit szorító tényező volt, figyelembe kellett vennem, hogy egy-egy fazon mennyi idő alatt tud megvalósulni, de úgy gondolom, hogy végül minden összeállt. Anyagok terén chiffont és organzát használtam, amik finoman kiemelték a táncos vonalait és szépen tudták követni a mozgását.