Safranka-peti zsófia táncművésszel beszélgettem

dianaj / Diana Jenes / / 0 Comments / 2 likes

Lágyan hullámzó mozgás? Szálló vörös haj? Igen! Ő Safranka-Peti Zsófia táncművész a budapesti Kézér Ballée tánciskola oktatója és a VOLVO XC 40 Projektem ékköve. Felfoghatatlan dinamikájával és bájával még a több ezeréves kőzeteket is életre keltette. Társaságában szinte repült az idő a celldömölki naplementében.

Mit jelent számodra a Tánc?

Nehéz kérdés. Nálam ez időszakos. Nem tudom biztosan megfogalmazni, hogy milyen szerepe van az életemben. Mindig itt van nekem, bármilyen kedvem is legyen. Akkor is megvár, ha legszívesebben csak ülnék és ”néznék ki a fejemből.”
Elképzelhetetlennek tartom azt a létet, amiben nem mozoghat a testem. Egy végtelen lehetőségnek látom. Menedék és egyben boldogság forrás számomra, ami kifogyhatatlan és egyedi.

Mi a célod a tánccal? Mit szeretnél vele kifejezni? 

Hatás elérése. Hogy a nézőben a látottak után valami elinduljon. Egy gondolat, érzés, bármi…
Legyen az pozitív vagy negatív. (Csak közömbös ne!)
Szeretem, ha valami természetes és őszinte, olyan amit elhiszek. Amikor nem csak a formát, mozdulatot látom, hanem a mögötte lévő tartalmat is.

Mi ad motivációt? 

Elképesztő táncosokat látok nap, mint nap. Szerencsésnek tartom magam, hogy több inspiráló és remek embert ismerek, csodálok a szakmából. (Amit valószínűleg Ők nem is sejtenek). Rendkívül motiválóak, egyszer én is szeretném azt tudni, amit ők. Törekszem arra, hogy mindig újat tanuljak, hogy fejlődjek. Szabadúszóként, úgy gondolom létfontosságú a megújulás, a saját határaim átlépése, valamint a folyamatos fejlődés szakmaileg és emberként egyaránt. Mindemellett nagyon szeretek tanulni, főleg olyat, amiben hatalmas kihívást érzek. Amikor az agy és a test egyszerre, azonos energiaszinten pezseg. Aminek a végén boldogan halsz bele a munkába, mert tudod, hogy ez megérte/most mindened élt.

Hogyan építed fel az óráidat és kiknek szól? 

Több korosztálynak tartok órákat a Kézér Ballée stúdióban és a Magyar Táncművészeti Egyetemen egyaránt. A tréningjeim során főként kortárs, modern tánc technikákat vegyítek különböző erősítő, nyújtó gyakorlatokkal, melyeket a Berczik módszer és a progressing ballet metódus alapján használok. Fő célom, hogy a testet a lehető legtöbb irányból fejlesszük, az izmok, szalagok is több irányból kapjanak impulzust, így a testérzet is szenzitívebbé válik.

Mit szeretsz az oktatásban?

Ha valaki a szakmában szeretne elhelyezkedni, akkor a kíváncsiság és a szorgalom elengedhetetlen. Ne azért csinálja az ember, mert valaki azt mondta neki. Legyél Te az első! Magad miatt csináld, hogy jobb legyél és fejlődj.
Szeretném ezt átadni az általam tanított gyerekeknek, táncosoknak. Jó látni, amikor egy adott instrukció után összejön egy lépés/ mozdulat. Amikor megérzik, hogy mire képesek és hogyan, azután pedig alkalmazzák minden nap és jöhet a következő megtanulható/elsajátítandó mozdulat. Vagy, amikor a technika mellett látom, hogy megszületik a tartalom, hogy elkezd élni a koreográfia és teljes egészében magával ragad majd megszületik valami olyan, amiért én ezt szenvedéllyel csinálom.