Helló fenntarthatóság

dianaj / Diana Jenes / / 0 Comments / 2 likes

Jenes Diána vagyok és közel nyolc éve élek a csodálatos Budapesten. Imádom a város hangulatát, a Duna hullámait, a lágy szellőt, ahogyan biciklizés közben a hajamba kap. Az épületek színeit, stílusát, a falak textúráját, az építészeti remekeket és a számtalan élményt. Viszont három negatív trendre lettem figyelmes, amivel nekünk és a jövő generációjának foglalkoznia kell!

1. Budapest levegőjének minőségi romlása. A rengeteg autó, a folyamatos forgalmi dugók és az ingyenes parkolás rányomja a bélyegét a budapesti levegő minőségére!

2. A múltunkról mesélő épületek teljes elbontása.

3. A növekvő közúti balesetek száma.

A legfrissebb projektmunkám e három probléma orvoslására ad javaslatot.

A projektről röviden

A projektem helyszínét biztosító Groupama számomra több, mint biztosító, hiszen a múlt alapjaira építkező székház tervezésében a fenntarthatóság meghatározó szerepet töltött be. A társaság a klasszikus értelembe vett biztonsági szolgáltatásain túl fontosnak tartja a tudatos közlekedés támogatását is.

A belvárosi levegő minőségének javításáról pedig a Tesla T3-as modell gondoskodott.

Aki kíváncsi az épület tervezését meghatározó tényezőkre, vagy a Groupama biztosító társadalmi felelősségvállalására, annak ajánlom a Kolba Mihállyal (Kolba és Társai Építészstúdió kft. Cégvezető), Andriasik Zsolttal (Groupama Biztosító Zrt. Ellátási és Ingatlankezelési Vezető) és Hirmann-né Czakói Andreával (Groupama Biztosító Zrt. PR Főmunkatárs) készített rövid interjúm megtekintését.

A projektem üzenete

#TisztábbLevegő #FenntarthatóÉpítészet #TársadalmiFelelősségvállalás #Biztonságtudat

Interjú – Kolba Mihály

Interjú – Andriasik Zsolt és Hirmann-né Czakói Andrea


Interjú Kolba Mihály építésszel

Miért lett ilyen a HÍD?

Itt minden apró részletnek, „alkatrésznek” az egész hídra kiterjedően jelentősége van!

Olyan mérnöki művet kellett varázsolni, amelyik túllépve egy hídszerkezet mérnöki korrektségén és kézzelfogható szépségén, a két épületünk közötti ÉKSZERRÉ, egy HÁZRA jellemző kisugárzásúvá válik.

*(HÍDRA mondjuk azt, hogy Építmény vagy Mérnöki Létesítmény, viszont EGY HÁZRA nem szoktuk használni ezeket a szavakat, a legrosszabb esetben azt mondjuk rá, hogy Épület…)

Belülről érdekes látványok – távlatok nyílnak:

„B” épület irányából a térbeli perspektívára ráerősít a csökkenő méretek álperspektívája. Emiatt hosszabbnak látszik a híd, a másik irányból pedig a valóságos perspektívát „növelik” a folyamatosan szélesedő méretek. A híd az „A” épület felől rövidebbnek tűnik. Ezek az érdekes „álperspektivikus torzulások” izgalmassá teszik a belső teret amellett, hogy fizikailag is hat ránk az emelkedő-lejtő padlószint.

Milyen szerepet töltött be és mennyire volt meghatározó az ökológiai lábnyom mérete a tervezés kapcsán?

Építészeti és kultúrtörténeti szempontból nagyon szerencsések vagyunk amiatt, hogy az ingatlan tulajdonosa megtartotta az „A” és „B” épületet.

Környezetünk védelme a gyermekeink unokáink jövője miatti aggódás pedig parancsolóan követeli tőlünk, hogy nem feltétlenül kell minden meglévő épületet lebontani és újat építeni helyette!

Napjainkban napirendre került, hogy lehetőség szerint ne bontsuk el a régi, használható épületeket, hisz ezeknek a házaknak a mai kor igényeinek megfelelő felújításával – átalakításával – újjáépítésével hatalmas anyagi és fizikai erőforrásokat takarítunk meg, és megvédjük Földünket a környezeti katasztrófától.

Az épületek stílusa, tervezése és kivitelezése milyen üzenetet hordoz?

A legnagyobb próbatételt az jelentette számunkra, hogyan tudunk a csodálatosan bátor 1960 -as évekből ránk maradt építészeti ikonok architektúráját megőrizve egy mai építészeti együttest varázsolni.

„A” és „B” épület az akkori kor brutális modernista stílusában épültek.

Nagyon fontos, hogy az elkészült GROUPAMA Székházzal további legalább 50 évre megőriztük – tovább vittük a múlt század 60-as éveinek egyedülálló architektúrájának a hangulatát – lenyomatát reményeink szerint sikeresen ötvözve mai építészeti elemekkel.

Mindkét ház a Városliget és Hungária körút meghatározó látványeleme.

„A” épület elképesztően „egyszerű” monumentális óriási téglahasáb tömege mai szemmel talán „unalmas és sematikus”, az 1960-as évek modern építészetének határtalan lelkesedését méltán tükrözi, szinte az ikonja az akkori időknek.

„B” épület is az 1960-as években épült. Az épület finom aszimmetrikus felfele törő toronyház tömbje, mai szemmel nézve már „elfogadhatóbb”.

Az egyszerű téglatest formájú negyven méternél is magasabb szerkezet kimagaslik a környezetéből.

E hatalmas tömegű épületnek az Erzsébet királyné útja fölé emelkedő, égnek törő kőburkolatú impozáns bütü fala olyan hatással volt ránk tervezőkre, mintha a „2001 Űrodüsszeia” filmben főszerepet játszó „monolit” tömb jelent volna meg a helyszínen.

A háznak az arányait nagyon jónak tarjuk, méltóságteljes, mégis egyszerű kialakítását a tervezés során mindvégig próbáltuk tiszteletben tartani.

Mindkét épület eredeti tervezője Lehoczky Pál volt, akivel folyamatosan egyeztettünk a munka közben. Lehoczky Pál elfogadta az épületegyüttessel kapcsolatos terveinket, gondolatainkat.

Az épületegyüttes környezete milyen módon és mértékben befolyásolta a tervezést? 

A Hungária körútra néző tervezett felső nagy előtető a meglévő-megmaradó tető felépítményből nyúlik ki. Ha az eredeti metszetet megvizsgáljuk, szinte adott volt a helye a tervezett előtetőnek, szerkezetileg és az átépítés szempontjából a méretekhez képest minimális a változás.

A főhomlokzat és a teljes Hungária körút felöli kompozíció viszont ezzel a kicsi átépítéssel is lényegesen változik, és reprezentatívvá teszi az új irodaházat!

A Hungária körúti homlokzat közepén tervezett függőleges bordák a középen található főbejárat és a felső nagy előtető – „kalap” vizuális összekötő elemei tagolják a hosszú monoton körúti homlokzati síkot és a hatalmas tégla formájú tömb architektúráját. Az eredeti brutális kialakítást módosító architektúra kijelöli az út melletti fák között, illetve a hatalmas homlokzatban elvesző főbejáratot, este kivilágítva tovább növeli az irodaház városképi jelentőségét.

Mit tanácsolsz a jövő generációjának?

A legjobban úgy szolgáltuk a fenntarthatóságot, a fenntartható fejlődést, gyerekeink és unokáink jövőjét, hogy nem bontottuk el a két hatalmas 1960 -as években épült házat, hanem megtartva a teljesen lecsupaszított szerkezetét – „csontvázát”, újra felöltöztettük, újjávarázsoltuk a mai kor igényeinek-világának megfelelően. Talán a kész mű megmutatja azt, hogy lehetséges teljeskörű bontás helyett, a meglévő tovább élésével – megtartásával egy új Mai minőséget, ma is jól használható, napjainkat is tükröző épületegyüttest teremteni.

Bővebben: Kolba és Társai Építészstúdió Kft.


Interjú Andriasik Zsolttal és Hirmann-né Czakói Andreával

Milyen közlekedésbiztonságot támogató kampányokban és programokban vesztek részt?

A Hungaroring területén működő Groupama Tanpálya névadó támogatásával 2011 óta segítjük a biztonságos közlekedés megvalósítását. Sokan vélik úgy, hogy egy vezetéstechnikai kurzus elvégzését kötelezővé kellene tenni minden autóvezető számára, hiszen ez nagymértékben csökkentené a közúti balesetek számát, a mérhető anyagi kár nagyságát. A Groupama Biztosító ezért egy-egy meghatározott kör számára minden évben felajánl ingyenes vezetéstechnikai tréningeket is.

Milyen fontos lépéseket tesztek a biztonságosabb/elővigyázatosabb közlekedés érdekében?

A fent említett Groupama Tanpályán rendszeresen felhívjuk a figyelmet egy-egy fontos közlekedésbiztonsági helyzetre is. Ilyen kampányunk volt például, amikor a defenzív vezetés előnyeit mutattuk be. Fontos, hogy a közlekedésre egy nagy csapatjátékként tekintsünk, amelyben valamennyi résztvevő – gépjárművezető, gyalogos, biciklis – együttműködése alapvető fontosságú!

Mire hívnátok fel a jövő generációjának a figyelmét? És milyen eszközökkel teszitek?

Sokan szeretnek száguldozni, és ennek következtében a legtöbb baleset a sebesség helytelen megválasztása miatt következik be. A fiatalokra talán még jobban igaz ez a megállapítás, ezért rájuk kiemelt figyelmet szentelünk. Tavaly például ezért is ajánlottunk fel a friss jogosítvánnyal rendelkező 20 év alatti fiatalok számára ingyenes vezetéstechnikai tréningeket a Groupama Tanpályán.

Bővebben: Groupama Biztosító Zrt.